رژيم مديترانه اى چيست؟

What's Mediterranean Diet?

امروزه در مطالعات به الگوهای غذایی توجه می شود .یکی از این الگوهای غذایی، الگوی غذایی مدیترانه ای می باشد رژیم غذایی مدیترانه‌ای از نوع تغذیه سنتی مردم یونان، اسپانیا، ایتالیا، ترکیه، سوریه و مراكش الهام گرفته شده است. اساس این رژیم بر مصرف نسبتاً بالای روغن زیتون، حبوبات، غلات كامل، میوه‌ها و سبزیجات، مصرف متوسط ماهی و محصولات لبنی بخصوص ماست و پنیر، و نیز مصرف بسیار كم گوشت و محصولات گوشتی استوار است.

What's Mediterranean Diet?

در بین کشورهای مختلف حوزه مدیترانه، به دلیل تنوع قومی، فرهنگی، اقتصادی و مذهبی، تفاوت­هایی در رژیم غذایی این کشور­ها وجود دارد و همچنین تعریف یکنواختی از رژیم غذایی مدیترانه‌ای در مطالعات منتشر شده وجود ندارد. با این حال، اصول کلی رژیم مدیترانه‌ای که علاوه بر فعالیت بدنی منظم، اجزای اصلی این نوع الگوی زندگی، و نسبت و اولویت مصرف مواد غذایی را شامل می­شود، در هرم رژیم غذایی مدیترانه‌ای نشان داده شده است.

هرم زیر به منظور پیروی از یک رژیم غذایی سالم و متعادل، دستورالعمل‌های روزانه، هفتگی و گاه به گاه رژیم را تعیین می‌کند:

What's Mediterranean Diet?

یکی از اصلی ترین مؤلفه­‌های تقویت کننده سلامتی این رژیم زیتون و روغن زیتون است. مصرف منظم روغن زیتون ممکن است باعث کاهش مرگ و میر و خطر ابتلا به سرطان، CVD، بازسازی اعصاب، عصب زایی و کاهش چندین بیماری مزمن دیگر شود.

What's Mediterranean Diet?

نگاهی به الگوی غذایی مدیترانه نشان میدهد الگوی غذایی مدیترانه ای با فرهنگ مردم ایران بیگانه نمی باشد به دلیل شرایط جغرافیایی و آب و هوایی، مواد غذایی نظیر زیتون، روغن زیتون، ماهی و فرآورده های دریایی، میوه ها و سبزیجات در دسترس مردم این منطقه از جهان می باشد.

مثال غذای ایرانی:

  • خورشت قیمه بادمجان (با مرغ) + برنج سبوسدار + سالاد شیرازی با روغن زیتون
  • نان سنگگ + تخم مرغ + گوجه فرنگی + زیتون یا روغن زیتون
  • خوراک عدسی + روغن زیتون + نان سنگک + فلفل دلمه
  • ماهی شوریده + برنج رنگی + ترشی سیر + زیتون
  • میرزا قاسمی + روغن زیتون + نان سنگک
What's Mediterranean Diet?

سالاد مدیترانه ای :

  • سالاد سزار + روغن زیتون
  • سالاد یونانی + روغن زیتون
  • سالاد یونانی + روغن زیتون

در یک کار آزمایی بالینی مایر و همکاران به بررسی اثر 6 ماهه دو رژیم مدیترانه ای و کم چرب بر شاخص های التهاب و بیماری های قلبی-عروقی پرداختند. نتایج این کارآزمایی نشان داد که رژیم غذایی مدیترانه ای به نسبت رژیم کم چرب سطوح فاکتورهای التهابی کاهش بیشتری داشت